Esküvő előtti teendők – ajánlás

Bizonyára már sejtitek, hogy ezer és egy dologra kell odafigyelni az esküvőszervezés során. Ezen az oldalon segítünk összeszedni a legfontosabb esküvői teendők!

Reméljük, hogy az alábbi esküvői határidőnapló nagy segítségül szolgál majd ahhoz, hogy a nagy nap részleteit időben megtervezhessék.

Elvégezve: 0 feladat a(z) 5-ből, 0%
12 hónappal az esküvő előtt
Az eljegyzés bejelentése a családoknak. Ha még nem ismerik egymást, itt az ideje hogy megismerkedjenek!
Szombati vagy pénteki napra koncentráljatok! Figyeljetek az ünnep- és a munkaszüneti napokra is.
Külső helyszínen legyen az esketés vagy az anyakönyvi hivatalban?
Karikagyűrűk kiválasztása: kész gyűrűk lesznek vagy ötvössel csináltattok egyedit?
Ha akarsz vezetni esküvői naplót, most kezdd el! Megörökítheted az esküvői készülődés örömteli pillanatait, vagy épp kiírhatod magadból a problémákat és nehézségeket.

Elvégezve: 0 feladat a(z) 8-ből, 0%
11 hónappal az esküvő előtt
Foglaljátok le a dátumot és időpontot az anyakönyvi hivatalban
Foglaljátok le a dátumot és időpontot a kiválasztott templomban. Ha járni fogtok jegyesoktatásra, beszéljétek meg a pappal ennek menetét!
Tervezzétek meg az esküvői költségekre szánt összeget is! Ehhez üljetek le a családokkal átbeszélni, ki mekkora összeggel tud/szeretne hozzájárulni az esküvői költségeitekhez. Az így kialakult összeggel tudtok tervezni.
Az előzőekben megbecsült keretösszeggel gazdálkodva készítsétek el az esküvő költségtervét.
Kezdjétek el összegyűjteni a vendégeitek listáját. Ez nagyban függ a helyszíntől is. Döntsétek el, kik azok, akik csak a polgári és/vagy az egyházi szertartáson vesznek részt, de az esti fogadásra/vacsorára nem hívjátok meg őket.
Kezdjetek el nézelődni, keresgetni!
Amennyiben nem a helyszínhez tartozó cég biztosítja a vacsorát, ismerkedjetek vacsora szolgáltatókkal! Keressetek a szolgáltatók által meghirdetett szervezett ételkóstolást.
Kezd el keresni, nézelődj, informálódj. Vásárolni, kölcsönözni, vagy varratni szeretnéd a ruhádat? Számíts arra, hogy bárhogy is döntesz, többször kell majd igazításra járnod, míg tökéletesen fog állni rajtad a ruha!

Elvégezve: 0 feladat a(z) 4-ből, 0%
10 hónappal az esküvő előtt
Tarthattok egy nagyobb eljegyzési partit is, ahová meghívhatjátok a távolabbi rokonokat, barátokat. Ez egy kiváló alkalom, hogy bejelentsétek az esküvő dátumát. Akiket ide meghívtok, azokat az esküvőre is illik meghívni.
Szerződés: hivatalosan, a helyszín szolgáltatóval, térjetek ki a legapróbb (az apró betűs) részletekre is! Pl.: dekoráció, mikor mehettek díszíteni, ki fog a végén takarítani, ...
Válasszatok ki párat és kérjetek árajánlatokat.
...amennyiben videót is szeretnétek a Nagy Napról!

Elvégezve: 0 feladat a(z) 6-ből, 0%
9 hónappal az esküvő előtt
Milyen menüt fogtok kínálni a vendégeiteknek? Ki mire allergiás, van köztük vegetáriánus, ...? Végleges létszámot a visszajelzések után tudhattok mondani!
Döntsétek el, kik lesznek a tanúitok, majd kérjétek fel őket. Általában a legrégebbi barátnőt, barátot szokta felkérni a menyasszony, úgyszintén a vőlegény is erre a feladatra. Szerepük elsősorban a házasság hitelesítése. Általában a vőlegény tanúja szokta szállítani a fiatal párt az esküvő helyszínére. A tanúk segíthetnek az öltözködésben vagy az előkészületekben, ők őrzik a gyűrűket és adják át a szertartáson, s a vendégsereg fogadása is az ő feladatuk, a menyasszony és a vőlegény jobb kezei a menyegző napján. Illik valamilyen kis ajándékot adni nekik az esküvő után, de akár már a felkéréskor kedveskedhettek nekik valami aprósággal, vagy vicces felkérő ajándékkal.
Ha szeretnétek sziromszóró kislányt, gyűrűhordó kisfiút, akkor a gyerekek szüleivel is érdemes már felvenni a kapcsolatot. A legtöbb gyerek szeret szerepelni, viszont számíts rá, hogy ha kicsi a gyerek, akár az utolsó pillanatban is elbizonytalanodhat és mégsem mer kiállni sok ember elé. Jó, ha van vész-forgatókönyv ilyen esetre.
Kit/kiket szeretnétek felkérni zene szolgáltatására, milyen feltételekkel és milyen hosszú időtartamra...
Ez az egyik legfelelősségteljesebb feladat: rajta áll (vagy bukik) az esküvőtök hangulata.

Elvégezve: 0 feladat a(z) 3-ből, 0%
8 hónappal az esküvő előtt
Kezd el keresni, válogass, próbálj fel sokat.

Elvégezve: 0 feladat a(z) 6-ből, 0%
7 hónappal az esküvő előtt
Menü- és ültető táblák és kártyák, gyűrűpárna, desszertes asztal, asztaldíszek, ...
Kezdjétek el összeírni a nászajándék listátokat! Mire van szükségetek, mit szeretnétek kapni? Így a vendégeknek nem kell találgatniuk és garantáltan semmiből sem lesz több.
Válaszd ki a menyecske ruhád!
Véglegesítsétek a meghívottak listáját!

Elvégezve: 0 feladat a(z) 1-ből, 0%
6 hónappal az esküvő előtt

5 hónappal az esküvő előtt